Казанлък - града на розите.

Центърът на България и розовата долина


Казанлък e административен център на едноименната община и вторият по големина град в област Стара Загора.
Казанлък е център на Розовата долина и привлекателна туристическа дестинация. В града се намира най-голямата и най-добре запазена в страната Тракийска гробница, включена в списъка на ЮНЕСКО и Музеят на розата. В околностите на града се намира долината на тракийските царе. Част от тази историческа дестинация са множеството тракийски гробници открити за посетители - Голямата косматка, Могилата оструша и „Светицата„. Под водите на Язовир Копринка близо до Казанлък са останките на древния тракийски град Севтополис.


Празник на розата в Казанлък

Празникът на розата се празнува за първи път през 1903г.
Традиционно се провежда през първите почивни дни на месец юни.


Славата на Казанлък, като център на розопроизводство и преработка на розовия цвят се носи още далеч преди освобождението на България. Дълги години, това е основния поминък на месното население. Едва през 30-те години на двадесети век розовите градини и красивата природа наоколо се осъзнават като атрактивни туристически дестинации. Започват да прииждат туристи от цяла България и чужбина.
В днешно време празника на розата е няколко дневна празнична седмица, през която местни и околни фолклорни и етно формации демонстрират традиция и качества на певческото и танцувално си изкуство. Организират се базари на занаятчиите, арома базари. Всички розоварни в града и околоността приемат посетители и продават на туристите от продукцията си. Кулминацията на празника е избора на Царица Роза в град Казанлък - избира се най-красивата девойка от града и бива коронясвана на пищна церемония.voini

Празници в Долината на тракийските царе


Панаир на тракийските занаяти и изкуства

Старинни техники и съвременни умения ежегодно представят казанлъшките занаятчии и художници. Всяка година, те отварят своите работилници на открито. Публиката участва активно, като всеки има възможността да сътвори свое собствено произведение под вещите насоки на местните майстори.

„Тракийски стан”

С демонстрации на бойни сражения, обреди и ритуали се представят атрактивни сцени от антични живот на траките. Конна езда, стрелба с лък и копие както и реалистични сцени от бойни сражения ще можете да видите на спектакъла „Тракийски стан„ по време на празниците на Тракисйките царе в Казанлък.

Празници на тракийското вино

Всички антични източници споменават, че траките са познавали лозата и били майстори в приготвянето на гъсто и уханно тракийско вино. Омир описва древна Тракия като земя, в която се правело прекрасно вино. От дълбока древност към виното са се отнасяли като към свещена напитка. В рамките на Празниците на тракийските царе има изложба на български вина, наследени като традиция от времето на траките.

Традиции и модернизъм

Като части от ежегодните празници в долината на тракиските царе, можете да се насладите и на съвременни концерти и постановки. На площад Севтополис в Казанлък, се провеждат стрийт парад и демонстрации на местни дейци, детски аниматорски програми, изложби, концерти на читалищни състави и младежки групи.